Lobrede

Esittely

Lobredellä on pitkä historia. Tilalla on ollut hannovereja jo monia kymmeniä vuosia, mutta alunperin tila toimi pienenä maatila. Kun maatila lopetti toimintansa 1960-luvulla, muutettiin vanha eläinsuoja talliksi. 1980-luvulla kasvatusta oli jo sen verran paljon, ettei enään muutaman karsinan talli riittänyt ja tilalle rakennettiin uusi tallirakennus. Vuodet vierivät, talli kasvoi, hevosia tuli ja meni. 2016 vuoden loppupuolella valmistui suuri, uusi moderni talli sekä ratsastusmaneesi. Kenttä uusittiin kokonaan ja tilusten tarhoja paranneltiin. Keväällä 2017 tilojen kunnostuksen suorittanut tilan omistaja kuoli äkillisesti sydänkohtaukseen, jonka seurauksena tilukset siirtyi perijälle, joka kaikkien onneksi oli lapsesta asti tilalla käynyt ja hevosia rakastava nainen. Nyt historia jatkuu ja tiluksilla laukkaa edelleen hannoverilaisia hevosia....

Lobredestä löytyy talleja kolme kappaletta. Pieni kuuden hengen puutalli, joka toimii varsomistallina. Alunperin talli on toiminut eläinsuojana, mutta nykyään sitä on kunnostettu, jottei kattorakenteet pettäisi. Talli on käytössä pääsääntöisesti vain varsomisaikoina kesäisin. Pikkutalliksi nimetty talli ei nimestään huolimatta olen aivan minimaalinen. Tallissa on 22 karsinaa sekä kaksi satulahuonetta ja rehuvarasto. Pikkutallissa asuvat nuoret hevoset, sekä ratsutuksessa olevat. Päätalli on aivan uusi ja omaa luokkaansa. Päätallissa on tilat miltei neljällekymmenelle hevoselle, minkä lisäksi tallista löytyy neljä satulahuonetta ja pesu-/hoitopaikkaa sekä kaksi rehuhuonetta. Tallin yläkerrasta löytyy työntekijöiden tilat sekä toimisto. Päätallissa asuvat kilpailevat ja siitoskäytössä olevat hevoset.

Tilat ovat treenaamista varten vallan mainiot. Lobredestä löytyy ympäriltä paljon peltoja ja nurmialueita, jotka ovat ahkerassa käytössä säästä riippuen. Lisäksi löytyy täysipitkä ulkokenttä sekä maneesi. Tiluksia käytetään päivittäin, minkä vuoksi huoltotyöt suoritetaan joka päivä lanaamisen merkeissä. Maneesista löytyy lisäksi estekalusto, mutta ulkokenttä on pyhitetty ainoastaan sileällä ratsastukseen. Pienen matkan päästä löytyy myös lyhyitä maastolenkkejä. Tarhoja Lobreden alueelta löytyy useampi, mutta laitumet sijaitsevat hieman kauempana, mutta kohtuullisen kävelymatkan päässä. Tallin tarhat ovat hiekkapohjaisia tai luonnollisella maaperällä olevia.

Lobredessä arkirutiinit ovat aina samat. Kello 6.00 hevosilla jaetaan aamuheinät, minkä jälkeen 7.00 tarhataan aamupäivän vapaalla olevat hevoset. Aamupäivällä töihiin lähtevien hevosten liikutus aloitetaan kello 8.00. 12.00 haetaan tarhoissa olevat hevoset sisälle ja suoritetaan päiväruokinta. 13.00 viedään aamupäivällä liikkuneet hevoset tarhoihin ja aamupäivästä pihalla olleet lähtevät töihin. Tarhasta hevoset otetaan 18.00 sisälle, jolloin suoritetaan väliheinien anto. Illasta hevoset käyvät kävelykoneessa tai niitä käydään kävelyttämässä maastossa. 22.00 suoritetaan yöheinien jako, minkä jälkeen talli hiljenee aamuun asti.

Lobredessa on paljon hevosia, minkä vuoksi myös työntekijöitä tarvitaan paljon. Tallilla työskentele useampi hevosenhoitaja, tallityöntekijä ja muutama ratsuttaja, minkä lisäksi löytyy kiinteistönhoitaja, joka huolehtii kentän ja maneesin pohjien huollosta sekä nurmialuiden siistimisestä. Hevostenhoitajilla on omat vakiohevosensa, joita on neljästä kuuteen. Ratsuttamisesta huolehtii pääasiassa Oona, mutta hevosmäärän ollessa iso myös apulaisratsuttajia otetaan töihin. Tallityöntekijät huolehtivat tallin siisteydestä, sekä pitävät huolta hevosten päivittäisistä rutiineista.

Lobredeen otetaan myös ulkopuolisia hevosia ratsutusjaksoille, jotka kestävät kolmesta kuuteen kuukauteen. Ratsutusjaksoille otetaan niin valmiita hevosia kuin nuoria, jotka vasta totutetaan satulaan ja ratsastajaan. Nuorten osalla keskitytään luomaa hyvää peruspohjaa, jotta hevosta on helppo lähteä rakentamaan tulevaisuudessa kilparadoille. Lobredessa on ratsutuksessa niin koulu-, este- kuin kenttähevosia, mutta pääpaino pyritään pitämään kouluratsuissa. Vanhempien hevosten kohdalla keskitytään ongelmakohtiin ja niiden korjaamiseen, sekä nostamaan tasoa hiljalleen määränpäähän.

kuvat: Teresa Phillips, Steven Lilley, Peter (lisenssi) & 3x Toffi-images, lupa