Lobrede

Nußknacker

ei meriittejä

Rotu ja sukupuoli Hannover, ori
Säkäkorkeus, väri 172cm, Tummanruunikko
Syntynyt 14.06.2017, 15v
Rekisterinumero VH17-011-0237
Omistaja VRL-11983, Lobrede
Kasvattaja Smit Treiber, Saksa
Painotus Kouluratsastus
Koulutustaso Grand Prix, 100cm

virtuaalihevonen / kuvat © Benny De Ruiter, thank you!

Nuppi on kaikkien tallilaisten suosikki sen ikipositiiviseen ilmeen sekä luonteen ansiosta. Ori on oikea herrasmies ja pyrkii aina miellyttämään ratsastajaansa. Nupin kanssa on ilo työskennellä niin sileäällä kun esteiden parissa. Ori omistaa tukevahkon ulkomuodon ja usein Nupin keskivartalo on myös turhan paksu, mutta siitä huolimatta se taittaa ongelmitta niin vaativat kouluratsastustehtävät kuin estetehtävätkin. Ori on loistava ratsu niin kokeneelle konkarille kuin kokemattomallekkin ratsastajalle.

Hoitaessa Nuppi on kiltti ja sataprosenttisen ongelmaton yksilö, mitä nyt vähän kerjää rapsutuksia (ruokaa!!). Orin voi hoitaa käytävällä tai karsinalla vaikka vapaana, sillä se seisoo juuri siinä mihin se jätetään ja juuri niin kauan kunnes annetaan käsky liikkua johonkin muuhun suuntaan. Nuppi viihtyy hoidettavana maailman tappiin asti ja joskus ori viihtyy niinkin hyvin, että sen saa suorastaan vetää perässään töihin. Taluttaessa Nuppi on maantason hiihtäjä, jolla ei ole kiire koskaan mihinkään. Oria saa patistaa liikkumaan ja jos taluttaja on oikein sitkeä, saattaa Nupin oma moottori jossain vaiheessa syttyä.

Persuspehmusteen kannattaa ottaa mukaan kun lähtee ratsastamaan Nupilla, sillä orille on lahjoitettu näyttävä, mutta ratsastajalle varsin tuskallisen istuttava ravi. Nuppi on varma mummomopo, joka tekee juuri kuten käsketään ja mikäli ratsastaja tasapaino alkaa horjua, hidastaa ori vauhtia, pitäen huolen siitä, että kyytiläinen pysyy kyydissä. Ori on hiukan heräteltävä tapaus, mutta kun Nuppi pääsee vauhtiin, saattaa vauhtia olla turhan paljonkin. Ajoittain se ei jaksa keskittyä tehtäviin ja vilkuilee ympäristöään, mutta kun oria huomauttaa muutamaan otteesee, palaa se takaisin olennaisen pariin. Kouluratsun urasta huolimatta Nuppi on myös innokas hyppääjä ja menee esteestä kuin esteestä yli. Isolaukkaisena hevosena oria saa koota aikalailla, ettei pakka läsähdä totaalisesti käsiin estetehtävien välissä

Kilpailutilanteissa Nuppi on tavallinen rauhallinen itsensä, mutta kilpailupaikoilla orimaiset piirteet tuuppaavat nousemaan esiin. Nuppi matkustaa muiden hevosten kanssa nätisti ja lastautuu aina ensiyrittämällä. Verryttelyssä ori on alkuun yleensä omissa maailmoissa ja ei keskity kaikkeen muuhun kuin itse verryttelyyn. Nuppia kiinnostaa etenkin tammat ja ajoittain se on varsin äänekäskin neitien seurassa, kun joskus taas ori jaksaa pysyä housuissaan ja hörisee vain kunnioittavasti. Nupille joutuu useampaan otteeseen huomauttamaan “Hei täällä selässä on ratsastaja ja sun pitäis tehdä töitä”, ja lopulta ori muuttuu takaisin tottelevaiseksi. Itse kilparadalla Nuppi jaksaa keskittyä, mutta mikäli palkintojen jakoon asti päästää, on varauduttava siihen, että ori päästelee kunniakierroksella päivän aikana kerätyt energiat pihalle ilopukkien kanssa.

Sukutiedot

i. Nueaceful​
hann, trn, 175cm
evm
ii. Nosition
hann, m, 175cm
iii. Nipers
iie. Montanas
ie. Springflower
hann, trn, 164cm
iei. Sbino
iee. Castaway
e. Sunlight
hann, rt, 169cm
evm
ei. Silent
hann, m, 170cm
eii. Somebody
eie. Wandering
ee. Blits v.d. Hoffe
hann, rt, 170cm
eei. Baber
eee. Cavatina

i. Nueaceful, huutokaupan jäämistöä ja ainoa, jonka hinta ei noussut viisinumeroiseksi. Hyvä suku, mutta vaatimattoman puoleiset liikkeet ja hieman hörhö olemus eivät olleet eduksi myyntitilanteessa. Nueaceful päätyi parikymppiselle naiselle kouluhevoseksi, joka uskoi orin kykyihin. Ori ei ollut luonteeltaan helpoimmasta päästä, vaan tulinen, herkkä ja hyvin äkkipikainen liikkeissään. Ratsukoulutuksessa omistaja kuitenkin totesi, että ratsastajan ollessa selässä Nueaceful todella keskittyi työntekoon ja blokkasi täysin ympäristönsä, vaikka maastakäsin se leikkikin usein villihevosta. Ori aloitti kilpauransa lupaavasti ja vaikka sillä ei ollut lennokkaimmat liikkeet, se menestyi hyvin tekemällä virheettömiä suorituksia. Nueaceful teki harvoin kouluradallaan virheitä ja eteni nopeasti tasolta seuraavalle. Ori kuitenkin loukkasi kuljetuksessa jalkansa, minkä vuoksi jäi sairaslomalle. Tällöin omistaja tarjosi Nuacefulia jalostukseen, mutta kysyntä ei ollut suurta ja varsoja syntyi vain kahdeksan kappaletta. Ori palasi myöhemmin vielä kilparadoille ja eteni Grand Prix-tasolle asti, mutta jouduttiin lopulta lopettamaan äkillisesti pahan ähkyn seurauksena.

ii. Nosition on hieno pikimusta, kunnioitettavat 175cm korkea kouluhevosori, joka menestyi hienosti niin näyttelykentillä kuin kouluradoilla. Ori oli rakenteeltaan kompakti, sillä oli kaunis pitkä lihaksikas kaula ja paksu harja. Nosition ei ollut mikään turha hevonen, vaan se hyväksyttiin jalostukseen jo 4-vuotiaana sekä kantakirjattiin nuorena ensimmäisellä palkinnolla. Orilla oli kolme hyvää askellajia, joiden ansiosta se oli kelpo hevonen kouluratsastukseen. Nosition ei ollut liikkeidensä osalta se lennokkain ja näyttävin, mutta sen sijaan se oli erittäin varma ja tasainen suorittaja, minkä vuoksi se menestyi hyvin. Ori kilpaili pääasiassa Intermediate I ja II tasolla, mutta myös muutamia Grand Prix startteja. Nosition oli ensimmäistä kertaa tarjolla jalostukseen jo 4-vuotiaana, mutta ensimmäisten varsojen kasvaessa kilpailuikäiseksi huomattiin ettei se ollut periyttäjänä kummoinen. Tämän myötä orin jalostuskäyttö väheni ja varsoja syntyi lopulta vain kolmisenkymmentä. Nosition teki kuitenkin pitkän kilpailu-uran ja siirtyi kilparadoilta pois vasta 21-vuotiaana, jonka jälkeen se vietti eläkepäivänsä omistajansa luona. Ori jouduttiin kuitenkin lopettamaan jo vuotta myöhemmin kun Nositionin yleiskunto romahti.

ie. Springflower oli kaunis tummanruunikko tamma, jolla oli näyttävät liikkeet sekä erittäin kultainen luonne. Tamma ei kuitenkaan koskaan päätynyt kilparadoille asti, sillä sen osti varsana harrasteratsastaja, jolla ei ollut kiinnostusta poistua kotipihan ulkopuolelle valkoisten aitojen sisään. Springflowerilla oli erinomainen kokoamiskyky ja se koulutettiin kuulemma Grand Prix tasolle asti, mutta koska tamma ei koskaan kilpailtu, ei ole todellista näyttöä sen koulutustasosta ole. Springflower asui pienellä kotitallilla vain kahden muun hevosen kanssa. Tammalta meni 11-vuotiaana hankoside tapaturmaisesti, jolloin se siirrettiin pariksi vuodeksi oloneuvokseksi ja siitoshevoseksi. Springflower astutettiin kahdesti ja varsoi ongelmattomasti. Tamma oli hyvä periyttäjä ja jätti jälkeensä hienosti liikkuvia varsoja, jotka muistuttivat ulkonäöltään paljon emäänsä. Springfloweria kuntoutettiin ja varsomisten jälkeen tamma palasi pian täysipainoisesti ratsastuskäyttöön. Epäonni kuitenkin seurasi perässä ja Springflower sai pahan suolikiertymän 14-vuotiaana, jonka seurauksena se jouduttiin lopettamaan.

e. Sunlight oli syntyessään erittäin pieni ja heiveröinen varsa, jonka selviytymistä pidettiin epätodennäköisenä. Tamma oli kuitenkin sitkeä ja selvisi vaikeuksista, mutta kasvoi varsin hitaasti, minkä vuoksi sillä alettiin ratsastamaan vasta 5-vuotiaana. Kaikista ikäluokkakilpailuista jouduttiin luopumaan. Sunlight oli kuitenkin nopea oppimaan ja se kehittyi alkukankeuksien jälkeen hyvin. Tamma päätyikin lopulta kilpailemaan ihan Grand Prix tasolle asti ja menestyi siellä toivottua paremmin. Tamman ehdoton vahvuus oli sen näyttävä laukka, josta se keräsikin usein kehuja sekä radan parhaat pisteet. Sunlight kilpaili Grand Prix tasolla 15-vuotiaaksi asti tehden täysiä kausia, sillä tamma ei sairastellut kertaakaan tänä aikana. Sunlight siirrettiin kuitenkin jalostuskäyttöön ja se ehtikin saada 5 varsaa, joista jokainen päätyi kilpailemaan myöhemmin samalla tasolla kuin tamma itse. Tamma yritettiin vielä viimeisen varsan jälkeen siementää, mutta ikä teki tehtävänsä ja vaikka Sunlight tiineytyi aina helposti niin se loi varsansa varhaisessa vaiheessa. Tamma oli terve koko elämänsä, mutta 23-vuotiaana se liukastui, minkä seurauksena vuohisluu murtui. Sunlight lopetettiin tapaturman seurauksena.

ii. Silent oli Grand Prix tasolla vaikuttanut hannoverori, joka oli kilpailumenestyksen lisäksi menestynyt myös jalostushevosena. Nuorena Silent oli luonteeltaan varsin tulinen, minkä vuoksi myös sen kilpailusuoritukset olivat epätasaisia eikä menestystä tullut. Orin kanssa ei kuitenkaan luovutettu, koska siinä oli kapasiteettia ja Silentin varttuessa epätasaisuus alkoi kaikkoamaan. Lopulta ori kilpaili Grand Prixiä useamman vuoden menestyen hyvin. Tasainen menestys kiinnitti kasvattajien huomion ja orin tullessa tarjolle jalostukseen, käytettiin sitä varsin ahkerasti. Silent oli tarjolla edullisella hinnalla, mikä lisäsi varmasti kiinnostusta myös käyttää oria. Se jättikin jälkeensä yhteensä 107 jälkeläistä, joista moni menestynyt hyvin kilparadoilla. Pääasiassa Silentin varsat kuitenkin päätyivät harrastajille ja varsoja syntyi laajalti eri puolille Eurooppaa yhteensä kahdeksaan eri maahan. Ori kilpaili muutaman ensimmäisen jalostuskautensa, mutta kilparadoilla suoritukset rupesivat huononemaan tämän seurauksena, minkä vuoksi Silent siirrettiin lopulta täysin jalostuskäyttöön 16-vuotiaana.

ie. Blits v.d. Hoffe aloitti kilpailu-uransa neljä vuotiaana lupaavasti, mutta hyvin alkanut kilpaura sai päätöksensä varsin pian. Tamma loukkaantui lastaustilanteessa, jossa siltä meni jänne ja toivo kilpahevosen urasta valui välittömästi viemäriin. Ennuste kuntoutumisesta kilpailukäyttöön oli huono, minkä vuoksi tammaa ei lähdetty edes kuntouttamaan ajatuksena ratsastuskäyttö. Blits v.d. Hoffe toipui vammastaan oloneuvoksena vuoden, minkä jälkeen jänne oli riittävän kestävä, että tamma pystyttiin käyttämään siitokseen. Blits v.d. Hoffe tekikin kunnioittavan siitosuran ja synnytti yhteensä 13 varsaa, jättäen jälkeensä laadukkaasti liikkuvia urheilutyyppisiä kouluhevosia. Tamma oli emänä huolellinen ja varsoi aina ongelmattomasti sekä hoiti jälkeläisensä hyvin. Blits v.d. Hoffe jätti jälkeensä muutaman varsan, jotka menestyivät lopulta Grand Prix tasolla asti, mutta valtaosa varsoista päätyi kiertämään vain vaativia luokkia tai toimimaan omistajiensa harrasteratsuina. Tamma oli erittäin hyväluonteinen ja helppo hevonen, minkä ansiosta viimeisen varsan jälkeen se sai jäädä viettämään eläkepäiviään usemmaksi vuodeksi siittolaan niin sanottuna turhanpanttina hevosena. Blits v.d. Hoffe lopettiin 25-vuotiaana kun vanhuus alkoi näkymään turhan kankeana liikkumisena ja vaikeutena nousta makuultaan ylös.

Jälkeläiset

s. 20.09.2017 ori Nutzbringer Lee KTK-III emä Cinteriel
s. 01.10.2017 ori Navarro Lee KTK-II emä Nordlicht
s. 16.02.2018 ori Nachtwacht Lee emä Weissnelk
s. 12.06.2021 ori Arken Nox KTK-I emä Foxfire
s. 27.01.2022 ori Nobleman Lee emä Amaltrudchen

Kilpailukalenteri

(40 KRJ-sijoitusta, joista 3 voittoja + 1-cup sijoitus)

02.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
11.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/23
13.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/23
18.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
25.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
29.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
30.09.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
01.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
04.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
05.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
06.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
06.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
08.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/50
09.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
10.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
11.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
12.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
12.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
13.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
13.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30

14.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
15.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
15.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
15.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
16.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
17.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
18.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
18.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
19.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
20.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
20.10.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
08.11.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
08.11.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
21.11.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 1/30
22.11.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
22.11.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 4/30
23.11.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 5/30
24.11.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 2/30
26.11.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
28.11.2017 - KRJ kouluratsastus - Grand Prix - 3/30
31.08.2021 - KRJ-cup - Grand Prix - 8/115
22.02.2022 - VSN - tuom: Spookiness - RCH
04.03.2022 - NJ - tuom: Dimma - irtoSERT

Päiväkirja ja valmennukset

13.09.2020 // junioriratsastaja kokeileimassa Nuppia // kirjoittanut omistaja

Lahjakkaita nuoria ratsastajia on paljon, mutta hevosia heille ei aina löydy. Nuppi on jo kisapäivänsä nähnyt, eikä täten ole juniorien kisatähti, mutta oiva valmentaja se on monelle ratsastajalle. Ori antaa paljon anteeksi ratsastajan virheitä, minkä lisäksi sen isot liikkeet opettavat kuskille kuin kuskille kuinka satulassa kuuluu istua. Nupin jälkeen kaikkien hevosten kyydissä tuntuu helpolta istua, vaikka ratsastettavuudeltaan varmasti ovat haastavia. Tänään Nupin oppilaana oli 16-vuotias poneista hevosiin siirtyvä junioriratsastaja Amalia. Amalian oma hevonen loukkaantui ja valmentaja Anne Lind soitti minulle kysellen löytyisikö meiltä hetkeksi hänelle ratsua. Nupin entinen ratsastaja oli juuri lopettanut ja ori oli aikalailla tyhjänpanttina, joten tarjosin sitä. Anne jarrutteli urakalla tuntien Nupin sitä nuoruusvuosina ratsastaneena ja perusteli "liian isot liikkeet, ei poneista voi siirtyä Nuppiin, Nuppi on vähän turhan haastava?", tyrmäsin tämä, ei Nuppi on juuri sopiva.

Amalia tuli testaamaan Nuppia ensimmäisen kerran minun silmän alle, ennen kuin hän saisi siirtyä Annen ja oman valmentajani Rod Weberin silmän alle. Molemmat kun olivat hieman tiukempia valmentajia kuin minä. Aloitimme ratsastuksen käynnissä, mikä sujui toki kokeneelta kuskilta hyvin. Seuraavaksi tarjosin mahdollisuuden ottaa ravia ja parin askeleen jälkeen Amalia siirti Nupin jo takaisin käyntiin. Tsemppasin vain rohkeasti yrittämään ja pian ratsukko menikin jo kevyttä ravia ympäri maneesia. Harjoitusravia Amalia harjoitteli vasta pieniä pätkiä. Laukkaa otimme hallitusti ja rauhallisesti vain pitkillä sivuilla. Tämäkin oli pieni shokki poneista siirtyneelle kuskille, mutta jokaisen pätkän jälkeen meno parani ja lopuksi ratsukko pääsi jo laukkaamaan kenttää ympäri sekä tekemään ympyröitä. Ratsastus lopeteltiinkin, sillä tarkoitus oli tsekata vain Nupin sopivuus Amalialle. Ratsastaja oli valmiina tarttumaan haasteeseen, joten teimme sopimuksen, että hän rupeaa ratsastamaan Nupilla kolme kertaa viikossa valmentajien silmän alla.

30.09.2022 // syksyä rinnassa // kirjoittanut omistaja

Säät kun viilenevät alle kymmeneen asteeseen, herää Nupissa aina uusia puolia. Vaikka ori on tunnetusti enemmän dieselmallia niin ilmojen aletessa viilentyä, muttuu se aina hetkeksi viritetyksi turboksi. Tämä pieni virkeystila kyllä kestää yleensä vain muutamia päiviä, mutta niiden päivien ajan ori on varsin rasittava ratsastaa, sillä se on edelleen hidas avuille, mutta kuitenkin niin kovin paljon lähdössä lentoon. Hevosenhoitaja toikin minulle maneesiin varsin pörheän näköisen otuksen, että sain hetken pyöritellä päätäni ennen kuin olin valmis nousemaan selkään ja kohtaamaan koitoksen.

Alkuverryttelyn Nuppi oli varsin fiksun oloinen kaveri. Pörheä ja hieman lennokkaampi kuin yleensä, mutta kuitenkin suhteellisen rauhallinen. Orin he*lvetin isot askellajit eivät mitenkään tuntuneet erityisen mukavilta kun niihin oli lisätty pientä boostia, mutta kun keskityin kunnolla antoi tasapaino myöden pysyä kyydissä. Ensimmäinen laukannosto oli se minkä tiesin räjäyttävän pakan ja niin kävi tänäkin vuonna. Kun Nuppi sai luvan nostaa laukan, räjähti allani täydellinen ydintuho. Ori hyppäsi puolitoista metriä ilmaan, vinkaisi ja lähti hillittömään köyrypukki pomppu pomppu laukkaan minuun roikkuessa tiukassa takakenossa kyydissä. Puolen kierroksen jälkeen köyryloikka vaihtui normaaliksi laukaksi ja Nupista tuli taas mummoratsu. Syksyn virrat oli nyt purettu ja sain ratsastaa taas täysin normaalia, kivaa ja kuuliaista hannoveria.

Pöllöilyt oli pöllöilty, joten siirryimme treenaamaan päivän aihetta, joka oli sulkutaivutus. Nuppi oli ollut junioriratsastajien alla hieman jäykkä, minkä vuoksi lähdin kokeilemaan onko vika hevosessa vai kuskissa. Noh tällä kertaa noottimme lähti kuitenkin ratsastajalle. Ravissa Nuppi oli notkea kuin kumitanko eikä mistään jäykkyydestä ollut puhettakaan. Ori taipui hyvin rungosta ja kaula ohjautui käskyjen mukaan juuri siihen suuntaan mihin pyysin. Laukassa jatkoimme samalla kaavalla, ei mitään ongelmaa taipumisen kanssa. Nuppi oli ehkä hieman normaalia jännittyneempi, mutta se johtui enemmän tästä sään viilenemisestä kuin siitä, että ori olisi jotenkin jäykkä. Muutamat siksak sulut vahvistivat kantaani, sillä laukanvaihdot suunnan muutoksissa olivat varsin rennot ja lennokkaat. Laukan laatu parani myös pikku hiljaan ja turha jännittyminen poistui muutaman toiston myötä. Viimeisilla toisto kerroilla Nuppi pärski jo tyytyväisen oloisena.

Ratsastin vielä muutamia vastalaukkoja, jotta sain taivuteltua oria niin sisälle kuin ulos ja tätä kautta notkistettua oria. Vasempaan suuntaan huomasin Nupin olevan hieman kankeampi, joten suoritimme enemmän siihen suuntaan. Mitään poikkeuksellisen suurta jäykkyyttä ei kuitenkaan ollut huomattavissa, joten uskon että Nupin taipumattomuus on johtunut joko epäselvistä avuista tai ratsastajan vinoudesta. Tämän ratsastuksen perusteella pystyin kuitenkin antamaan palautetta eteenpäin, jotta ongelma saataisiin korjattua. Nupin ollessa hyvin avuilla ja rauhallinen, siirsin sen raviin ja teimme muutamia isoja ympyröitä, jonka jälkeen kävelimme loppukäynnit. Turvallisuus syistä pidin loppuajankin ohjia pienellä tuntumalla, jos ori vielä innostuisi. Nuppi oli kuitenkin varsin rauhallinen, emmekä saaneet loppuajasta enää rodeota.