Jymypaukku

ei meriittejä


© Cherie (CC BY-NC 2.0)

RotuSuomenhevonen KasvattajaMaiju Simola
Sukupuoli, säkäTamma, 147cm OmistajaOona VRL-11983
VäriTummanrautias KoulutasoHelppo B, 100cm (Helppo)
Syntymäaika21.07.2020 RekisterinumeroVH21-018-0377

Jytinä on oman tiensä kulkija, erakko ja yksinviihtyjä. Se ei tykkää kuin harvoista valituista hevosista, eikä kyllä pahemmin välitä ihmisistäkään. Tamma on niin sanottu yhden ihmisen hevonen. Oman ihmisensä kanssa Jytinä on oikein mukava ja toimiva suomenhevonen, mutta muiden kanssa yhteistyöhaluton ja jopa inhottava ratsu. Tämän vuoksi tamman kanssa ei työskentele kuin muutama ihminen.

Hoitaessa Jytinä on herkkujen perään haikailija. Jos porkkanapussia ei kuitenkaan näy, menee tamman päivä aina selkeästi pilalle ja mieliala vaihtuu kivasta kaverista nyrpeäksi. Jytinä on hieman hemmoteltu prinsessa ja se odottaa saavansa sen mukaista kohtelua. Ilkeä tamma ei ole, mutta saattaa luimistella ja heilutella päätä ilmaistakseen ärtymyksensä. Jytinä hoidetaan lähtökohtaisesti aina karsinassa, sillä siellä se on huomattavasti säyseämpi. Taluttaessa Jytinällä on vauhtia ja tamma saattaa jyrätä, minkä vuoksi sen kanssa on hyvä pitää ketjua turvan päällä. Eteenkin talliin tullessa vauhtia voi löytyä.

Ratsastaessa Jytinä on herätettävä yksilö. Alkuverryttelyssä tamma on aina eteenpäin pyydettävä ja kaikki avut menevät jälkijunassa perille. Kunhan Jytinällä työskentelee laukassa hetken, se yleensä herää elävien kirjoihin ja vetristyy. Kouluratsuna tamma ei mikään liitokavio ole, mutta tekee aina pyydetyt asiat. Jytinä on sen verran laiska, että mikäli siltä ei tosissaan vaadi, niin tamma oikaisee varmasti jokaisen kulman. Esteillä Jytinä valpastuu ja dieselmoottori muuttuu bensamoottoriksi. Tamma on innokas hyppääjä, mutta ei aina niin huolellinen ja saattaa keilailla puomeja. Jytinä ei koskaan kiellä ja hyppää metrisen okserin, vaikka paikaltaan ennemmin kuin pysähtyy. Esteillä tamman kanssa on tarkkaa pitää riittävän suurta laukkaa yllä. Maastoesteillä Jytinä on varma suorittaja ja menee sinne minne pyydetään. Vesiesteellä tamma saattaa hieman kiemurrella, mutta sen suurempia neuvotteluja ei tarvita senkään ylitykseen. Hitaanpuoleisen tahdin vuoksi Jytinällä pitää pitkillä matkoilla pyrkiä kiihdyttämään täyteen vauhtiin, jotta ihanneajassa pysyttäisiin.

Kilpailutilanteissa Jytinä on rauhallinen kuin betoniseinä. Tamma matkustaa mieluiten yksin tai rekassa, jotta kaverit ovat väliseinien takana, mutta käyttäytyy asiallisesti, vaikka saisikin matkakumppanin. Itse kilpailupaikalla Jytinä vain seisoo, jos sitä ei pyydä siirtymään paikasta a paikkaan b ja rauhallisuudellaan rauhoittaa myös yleensä hermostuneet kilpakumppanit. Hitaan lämpenemisen vuoksi tamman kanssa alkuverryttelyyn pitää varata mahdollisimman paljon aikaa, jotta Jytinästä saa kaiken laadun irti. Kilparadalla tamma hieman reipastuu, mutta vauhdikkaaksi sitä ei siltikään pääse kutsumaan. Palkintojenjaossakaan ei tähän tahmatassuun tule vauhtia, vaikka kaverit ympärillä lentelisivät kuuhun. Jytinää ei yksinkertaisesti kiinnosta mitä ympärillä tapahtuu.

Sukutaulu

isä. Barometri
evm
ii. Kultalantti
evm
iii. Sirokuva
iie. Vikkelä
ie. Naseva
evm
iei. Jalomies
iee. Fariini
emä. Pieni Pamaus
evm
ei. Atomipommi
evm
eii. Leimuava
eie. Säpinä
ee. Kultarulla
evm
eei. Rullaaja
eee. Riuska

Jälkeläiset

    00.00.0000, o. Varsan nimi (e. isän nimi)

Kilpailut

KERJ, 0 sijoitusta
00.00.0000 KERJ kenttäratsastus - Helppo - 0/00 00.00.0000 KERJ kenttäratsastus - Helppo - 0/00

Päiväkirja

00.00.2021, kouluvalmennus (kirjoittanut: omistaja)

Tekstiä